autorent ja teekond sigade lahe äärde

esmaspäev, 17. dets. 2008 - casa luis, playa giron, cuba

pühapäeval veel reserveerisime (st vahur ja kairika tegid seda kuna mina olin mesonis surnud) aastalõpuks casa particulari. saime sama mehe juurde, keda puhhid soovitasid visiitkaardiga, kena maja. vahur võttis toa 26 - 31ni sest tahtis olla pikemalt havanas. mina ja kairika otsustasime, et üritame külastada ka isla del juventudi - see pidi olema siselennu abil suhteliselt lihtne ning pileti hind nii 30 cuci kanti jääma.

seetõttu on minu ja kairika toad reserveeritud havanas 28.st... kuid täna hommikul osutus lennukipiletite bookimine võimatuks, kuna piletid olid juba kõik välja müüdud ning seda kuni 15. jaanuarini... tüng. üritame ilmselt minna mingi katamaraaniga, eks näis, kuidas sellega näkkab.

järgmisena asusime otsima aga rendiautot, selleks kulus meil ja mul üle 7 tunni. seejuures käisime läbi 7 erinevat autorendi kohta ning autode hinnad on kõrghooajal, nagu see praegu on, 65st kuni 85 cucini päev, mis on isegi euroopa kohta üüratult kallis (meenutame et cuci ja dollari kurss on 1:1). selle raha eest saab siin mingi 'economico' klassi auto... jama oli, et isegi neid polnud saada.

lõpuks pidime kellelegi hotell nationali helistama, et autot saada, aga meie hotelli manageri abi osutus veel märksa abivalmimaks ja efektiivsemaks. tema tundis kedagi (autorendi firma tipus), kes tundis kedagi (kes istus kusagil lauas), kes tundis kedagi (kes istus tolle laua kõrval) ning nii juhtuski, et meile leiti veel täpselt üks auto, mis maksis 85 päevast. ma ei olnud nõus rohkem kui 75 maksma, tänu millele kasutati kõik need kes kedagi tundsid ära ja nii mulle sai auto 75 ära tuligi. turismihooaja väliselt saaks 55 auto. nii, et ärge reisige kõrghooajal! asjad on mõttetult kallid ja üle broneeritud.
Foto NAGI's: IMG_0465
auto sain cubacar'ist. üle võttes, pildistasin seda rendile andja nähes ja selle kriimusid ning rikkeid, tänu millele sain ka lepingusse paar kriimu juurde märgitud, enne neid seal polnud. auto võtsin 10 päevaks.

viimast tulemuslikku autoreidi läksin tegema üksi, sest kiiresti oli vaja reageerida. kuna autootsimisega üldiselt läks meeletult kaua ja meil oli vaja linnast välja saada, et valges sõita veel, siis asusimegi peale kella kolme päeval cienfuegose poole teele. mul oli sees vaid hommikusöök. mind häiris veidi tühi kõht ja fakt, et puhkusel ei tohiks nii palju stressi olla.

silte pole liikluses peaaegu üldse nii, et auto kinnipidamine ja inimestelt küsimine aitab, kuigi hispaaniakeelsetelst juhistest on kuradi raske aru saada. samuti aitab kilomeetrite lugemine spidomeetrilt, et distantsi hinnata ja kaks kaardilugejat. kuigi kaardid linnades sees on kohati abiks ja kohati mitte. kompass on hea mõte vahuri sõnul, meil seda küll polnud.

kella nelja paiku saime linnast välja ja otsustasime, et ei sõida cin fuegosesse vaid playa larga'le, mis on muide üks esimesi sigadelahe linnasid.

kiirtee oli hämmastavalt heas korras, üksikute eranditega, ning ma haakisin end ühele teisele turistimasinale (neil on vastavad numbrimärgid) takka ja 'sõitsin jänest', sest tüüp kupatas ees nii 110 - 130ga ja ise ma nii kiiresti sõita poleks julgenud. kuid ta tundis teed tundvat ja ma andsin tal sabas minna.

kiirtee kõrval oli vahepeal nii eksinud lehmi kui kitsedeperekondi näha, kuid banaanisalud õnneks ei ähvardanud teele joosta.

kell kuus on siin juba täiesti pime... seega jällegi, tulge siis kui ööd on pikemad, ehk mitte jõulude ja aastavahetuse ajal, mil kestab ka kõrghooaeg.

playa larga peale oskasime põhimaantelt ära keerata vaid juhuslikust bentsukast küsitud juhiste järgi. pentsukas peatuda oskasin vaid spidomeetri järgi, kuna keeramise koht pidi olema 10km raadiuses. ühtegi maantee silti sinna poole ei näidanud. null visuaalset juhist.

playa larga on küla... samuti playa giron, kuid nimelt playa gironi otsustasime edasi sõita, sest seal oli üks puhhide soovitatud casa particular (casa Luis), mis oli ühtlasi ka lonely planetis ära nimetatud. ehku peale kohaleminnes leidsime, et neil olidki toad vabad - kohale jõudsime pool 9 õhtul. meil lihtsalt vedas, sest tüüpiliselt on kõik kohad kinni, eriti head majad.

asi mida tasub teha, on eelmisest kohast küsida soovitusi järgmise asula jaoks ning lasta ette helistada, et kontrollida, kas toad on vabad ning kui on, siis ka ehk reserveerida. samas kinni pannes, ei saa veenduda casa kvaliteedis. samas õhtu poole või väga hilja jõudes, suurt vahet pole, peaasi, et pea kohal vari ja seinad ümber.

siia otsustasime jääda ka homseks ja ülehomseks, kuna omanik soovitas soojalt sukelduma minna. siin olla üks maailma (või vähemalt kuuba) parimaid kohti selleks. ei pea kaugele vee peale sõitma vaid saab rannast sisse minna ning siin on ka tohutu rikas merefauna. sukeldumise koolitus 10 cuci ja sessioon 25, kogu varustus on hinna sees. tema juttu sukeldumise keskkonna kvaliteedist kinnitas ka lonely planet.

luisi juures sõime ka õhtust, mis oli tõeliselt rikkalik ja maitses paremini kui enamus sööke havana restoranides... jah, ütleme et euroopa köögist on siin siiski veel õppida... mis valesti on, ei oskagi öelda, midagi on lihtsalt veidi nihu, ja kõik. või siiski - neil on super kliima, aga salatilisi ei paista nad kasvatavat ja ürte ning vürtse samuti mitte.

ok, igatahes homme sukelduma (kairika ja vahur on jätkuvalt kõhkleval seisukohal selle osas, aga küll nad tulevad) ja enne seda veel hommikusöök :) luis juba tellis meile instruktori maja juurde, kes meid siis kohale viib ja meie eest hoolitseb. servis :)

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.