minu kuuba - reisi kokkuvõte

mõtlesin, et kirjutan ühe sissekande veel, kokkuvõtteks. arvamus saarest ja reisist ja üldse... nüüd võib öelda, et see blogi on valmis tehtud.

kuuba köök

- on üldiselt ühetooniline, igav, monotoonne ja tüütavate omadustega. mustad oad riisiga ning kana / siga. siga maitseb seal nagu (minu jaoks) vanasti... mitte värkselt tapetuna vaid soolaselt, nagu soolaliha peale tünnisvedelemist, sest värsket seal eriti ei saa.

üldse maitseb kõik nagu nõukogude ajal. võiks ju arvata, et siin kasvavad kõik maailma viljad ja vürtsid, ning et kogu see kuumus ja loodus inspireerib kokkama, et siit leiab hullumeelseid kokanduseksperimente... aga ei. inimesed jälgivad aja möödumist, õhtuti televiisori. ehk sellest lähtuvalt on ka toit igav, maitsestamiseks kasutatakse soola, harva näeb musta pipart ja küüslauku.

Foto NAGI's: IMG_2511

samas 'no biggie', ka see võib turisti jaoks huvitav olla, meile ehk isegi nostalgiline olla. samas leiab kuubast ka ju hiina toitu, mis mõnusal kombel pole europaseeritud vaid just isegi ehk eurooplasele veidi jälk, kuna on kohitsemata ja just selline õline, jõuline ja vastik nagu hiinlased kodus kokkavad.

hea on see, et saareriigis languste ja mereande siiski üldiselt osatakse teha. küll jälle kreooli kommete kohaselt - igasugustes soustides. lihtsat kalafileed kerges sidruni või laimi marinaadis kergelt küpsetatuna veel keskelt tooreks jäetuna, nad teha aga ei mõista... miskil põhjusel peab praekala olema ikka korralikult läbi praetud või hoopistükis friteeritud... korralikult, tuimaks. see jätab muidugi kõhuhaigustele vähe ruumi, mis on ju ometi hea :P

kui on võimalust, võiks proovida ise kokata, see eeldab teilt kööki koos sisseseadega ning kohalikku rahvusvaluutat mitte cuc'e. turgusid nii liha kui puu ja juurviljade osas leiab ikka ning näiteks pasta jaoks makarone ja muid alusaineid leiab samuti poodidest.

kuuba inimesed

- on üldiselt sõbralikud ja abivalmis. vingus või ülitõsiseid nägusid näeb vähem kui eestis. samast sõbralikkus turistide vastu on tihtipeale tagamõttega - et kusalgilt rumalat valget koorida. selles osas tuleb ettevaatlik olla. kasuks tulevab see kui meenutada kõikvõimalikud inimeste tillitamise nõkse mis olid levinud nõukogude ajal (raha valesti tagasi andmine, hiljem muu hinna ütlemine jne)

Foto NAGI's: IMG_2643

kui aga komistate võõrkeeli kõnelevate inimeste otsa, kel pole tagamõtteid on nad väga huvitavad vestluspartnerid ning räägivad suhteliselt vabalt olukorrast ning mõtetest. samas on kusagil ikkagi sein. valitsuse vastu tuleb õiged mõtted sõnade vahelt välja noppida mitte sealt seest, vihjeid tuleb osata kuulata ja mõista. tudengid ja haritlased on tüüpiliselt siiski inimesed keda võib rohkem usaldada samuti ei pruugi nad väjlas olla vahetu kasu peal.

tänavapilt on väga kirju, puhast valgenahalist ei näegi pea kusagil. see on seal tõeline paabel, mustad, valged, kollased, punased jne kõik on kohal. lahe on see, et rassismiks pole sellises ühiskonnas väga ruumi, vähemalt tänavatel, sest siis peaksid inimesed võitlema ja vihkama iga möödakäiat ning oma vanaemasid ja teisi sugulasi. selles mõttes väga tolerantne ja sõbralik koht.

kuuba loodus

- on vaheldusrikas. seal on kõike, kaljuseid ja liivaseid randu, laineid ja tüünet merd. ning tavapärasest tavaliselst loodusest pakub ka veealune maastik ja elu tohutult nauditavaid vaatepilte ja keskkondi. neil on lauskmaad, künkaid ning päris mägesid ning mägesid on mitut sorti... koobastikke. Taimestik vaheldub samuti päris palju, palmidest, mangroovivõsadeni ning mägedes džunglini. päris kõrbe kusagil silma ei hakanud... ühesõnaga seal on mida näha, nii maa peal, maa sees, kui vee all.


kuuba turistid


- kuubas on kõigile midagi. seiklejatele, seksturistidele, surfaritele ja sukeldujatele, muusika-/salsaturistidele ning kindlasti ka hotellituristidele. kui sa oled 'backpaker' kellele meeldib omal käel seigelda, seljakott seljas ning liikuda ühest punktist teise, kuidas juhtub, on see täiesti võimalik ning mitte vähemturvaline kui eestis. seksiturismi kohta muud ei ütle, kui et see on võimalik, ma ise seda ei poolda.

surfimiseks ja sukeldumiseks on seal samuti kohad olemas, just lääne- ja looderannik on tuulisem. saare läänetipus peaks olema surfarite paradiis. sukeldumas käisin ise ning hinna / kvaliteedi suhe on parim playa giron'i kandis. soovitan soojalt: tüüne meri, rikas mereelu, ei mässamist paatidega, sest kaldast saab sisse minna. odavam kui mujal kuubas.

Foto NAGI's: IMG_1944

neile, kellele meeldib salsat tantsida on siin igas linnas casa de la musica olemas, vahel, näiteks trinidadis, keestab pidu hommikuni ja seda linna peaväljakul. kellele meeldivad ladina rütmid ning partnerid, kelle puusatöö ei ole laita, siis siin on seda küll. ning igas vanuses.

ning hotellituristid - kui tahad nautida head kliimat, valget randa, tsivilisatsiooni, teenindust ning näha teisi enda sarnasied ja vähem igasugu kohalikke, on sulle sobilik koht varadero. sealt võib isegi ekskursioone võtta havanasse, nii et ka selle näeb ära. ise ma varaderos ei käinud (ja sellega maru rahul), kuid kuulu järgi, kuurort.

kuuba aeg ja selle möödumine

- kuubal aega on, sabades seismiseks, telekavaatamiseks, mölisemiseks ja joomiseks. samuti on aega, et kliendil oodata lasta. kui sellest ennast mitte häirida lasta on seal ikka väga chill.

nõukogude nostalgia

- on olemas ja tasub näha... eriti kui seda nautida oskad. ametniku ja šveitseri võim, nõukogude miilits(/ment), hangeldamine ja spekulandid, toidukaardid jne... kõik on seal olemas.


kui fidel peaks surema

... ja tema järel ka raul... tuleb vaadata mis saab. kui piirid peaks lahti minema, tasub ettevõtlikul eestasel vaadata, kas saab kuidagi midagi seal püsti panna, sest... florida on kuubast sama kaugel kui helsingi tallinnast... 80km - mis tänapäeval on pigem lähedal kui kaugel.

sellest hektest muidugi kui piirid lahti lähevad, enam seda puutumatust seal palju olla ei saa, sest siis ujutatakse tulvana saar paksudest ameerika turistidest üle.

ning kõige olulisem

- on kuuba ja rumm, sigarid ning kommunism ja seda kõike ülel suurel kariibimere saarel..

Kommentaare ei ole: